Overijse (bijna) diervriendelijke gemeente

25 November 2023

Overijse (bijna) diervriendelijke gemeente

"Ons streven is in 2024 eindelijk het label ‘diervriendelijke gemeente’ te behalen." - Peter Lombaert                   

Om het label diervriendelijke gemeente te krijgen moet Overijse aan 14 voorwaarden voldoen (zie Beginselverklaring diervriendeljike gemeente 2019).

De voorbije 5 jaren werden er al reuzestappen vooruitgezet voor het dierenwelzijn. We hebben een schepen voor dierenwelzijn (onze Groen schepen Peter Lombaert), een contactpersoon dierenwelzijn bij de politie, een zwerfkattenbeleid, geen kermiskramen met pony’s en een vuurwerkverbod.

Er is nog maar 1 voorwaarde waaraan we niet voldoen, we hebben geen hondenlosloopweide in onze gemeente. Maar goed nieuws, onze schepen stelt de komende weken een lijst met mogelijke locaties voor hondenlosloopzones voor. We vonden een locatie in elk gehucht. Deze lijst wordt ter goedkeuring voorgelegd aan het schepencollege. We durven hopen dat onze coalitiepartners alvast enkele locaties goedkeuren, zodat we in 2024 eindelijk het label ‘diervriendelijke gemeente’ behalen.

Wil jij meehelpen om Overijse diervriendelijker te maken? Denk er dan aan dat vuurwerk verboden is in Overijse, ook tijdens de jaarwisseling. Enkel de burgemeester kan een uitzondering toestaan voor publiek geluidsarm vuurwerk. Elk jaar sterven honden, paarden, vogels en andere dieren van angst bij het knallen van vuurwerk.