Poliovirus in de Lane? Overijse doet niets!

14 November 2014

Op 2 september jongstleden loosde farmabedrijf GSK met poliovirus besmet water in de Lane. Het bedrijf hield het incident dagenlang stil. Toen het rivierwater al bijna in de Noordzee stroomde, werden pers en publiek in slaap gesust. En de gemeente Overijse? Die deed niets! Rond het middaguur lekte GSK per ongeluk 45 liter water met daarin het poliovirus naar het zuiveringsstation van Rosières. Onze Belgische zuiveringsstations moeten geen drinkwater afleveren, dus glippen bacteriën en virussen er vrolijk doorheen. Het poliovirus dobberde al snel in de Lane. Nu is polio - kinderverlamming - behoorlijk besmettelijk. En 1 op de 25 inwoners is niet ingeënt! Zeker in onze streek wonen veel buitenlanders die nooit ingeënt werden. En wat met de dieren die in, op en rond het water leven? Bij een polio-uitbraak geldt een absolute meldingsplicht. Bij een poliolozing blijkbaar niet ... Pas op 5 september werd de Hoge Gezondheidsraad ingelicht, die rapporteerde aan de provinciegouveneur. Die vond polio ook niet echt belangrijk, want op zaterdag 6 september vaardigde hij een politiebevel uit. Iedereen moest vijf meter uit de buurt van de Lane en de Dijle blijven. Huldenberg sloot wandelwegen af, Overijse deed niets. In Zeeland is de bevolking wel meteen verwittigd. Mosselen uit de Schelde mochten tot half oktober niet gegeten worden, want het gevaar op poliobesmetting was te groot. Onze overheden, die zwijgen!

Worden er nu betere afspraken gemaakt met GSK? Wellicht niet. Zal Overijse bij een volgende (bijna-)ramp de bevolking informeren?

Wellicht niet. Het zijn de anderen die nooit deugen, verantwoordelijkheden worden mooi afgeschoven naar elders.

Een betrouwbare overheid informeert in alle openheid. Mooi niet in Overijse. Deze winter valt de electriciteit misschien uit. Weet Overijse al hoe ze problemen gaat voorkomen? Helaas niet.

Begin september kwamen enkele liters ontmossingsproduct in de Ijse. Waterplanten en vissen overleefden het niet. Jammer voor de Ijse, onze overheid slaapt lekker verder. En wat te denken van de blauwe algenplaag op en in de vijvers van de Druivenstreek? Kreeg u informatie over de gevaren? Ze zien er misschien mooi uit, die blauwe algen, maar ze zijn bijzonder giftig.

Voorkomen is al te moeilijk voor Vlaanderen, genezen blijkt nog moeilijker te zijn.