PechaKucha: hoe duurzaam leven in de Rand?

29 November 2015

Donderdagavond 26 november. Buiten is het guur, maar binnen in GC Felix Sohie in Hoeilaart zijn meer dan 50 mensen bijeen gekomen om te luisteren naar een boeiende presentatie over duurzaam leven. Wat is duurzaamheid? En zijn er misschien manieren om duurzamer te leven waar we nog niet aan gedacht hadden? 8 sprekers geven korte, prikkelende presentaties over onderwerpen waar ze ervaring mee hebben. Het publiek luistert geboeid, pint in de hand, klaar om aan de slag te gaan met nieuwe ideeën. Maar... wat is zo'n PechaKucha-avond nu eigenlijk? Het is een idee dat uit Japan komt. Verschillende mensen geven korte presentaties: 20 afbeeldingen, en elke afbeelding wordt 20 seconden getoond. Zo blijft de avond boeiend en kom je in contact met heel wat nieuwe, interessante ideeën. Het tempo van de afbeeldingen volgen blijkt voor sommigen toch nog een uitdaging.Duurzaamheid

Het klimaat staat tegenwoordig weer centraal in het nieuws, met de belangrijke Klimaattop in Parijs, maar ook met het Klimaatplan van de provincie Vlaams-Brabant. Vlaams-Brabant wil namelijk klimaatneutraal worden. Maar duurzaamheid gaat niet alleen over milieu, legde Lisa Wastiels uit. Duurzaamheid gaat over toekomstige generaties, we moeten nu nadenken over hun noden. Duurzaamheid gaat dus over de lange termij en dus ook over economie en sociale kwesties. Mensenrechten spelen bijvoorbeeld ook een rol.

Dirk Vansintjan, oprichter van Agalev en nu actief bij Ecopower, legde uit hoe hij dat in de praktijk omzet. Hij kocht met een groep een oude molen in Rotselaar. De bedoeling was er met verschillende mensen samen te leven en zelfvoorzienend te worden. Dat is al goed gelukt: mensen leven er samen als een heel groot gezin, maar zonder de nadelen daarvan. Dat maakt het leven gemakkelijker op sociaal vlak, en de druk op het milieu is laag.

Van Luc Wallays, landschapsarchitect bij OMGEVING, hoorden we hoe het op grotere schaal aangepakt kan worden. OMGEVING heeft nagedacht over alternatieve voor de Antwerpse Ring. De hele ringweg gaat ondergronds, doorgaand en lokaal verkeer worden gescheiden. Daardoor ontstaat een enorm park, wat goed is voor het milieu, maar het verhoogt ook de levenskwaliteit van de mensen die er wonen. De stad wordt terug eengemaakt en er komt plaats vrij om nieuwe appartementen te bouwen, midden in de stad. Misschien wel nuttige ideeën voor de Brusselse Ring?

Ik ben toch niet gek!

David Buys - of Googleman - toonde ons een aantal gekke ideeën die je online kunt terugvinden over duurzaamheid. Of wat dacht je van treinen die nooit stoppen, met perrons die meebewegen? Nog nooit ging pendelen zo snel. Een realistischer idee: Marokko bouwt heel wat zonnepanelen en wekt zo ontzettend veel groene energie op.Leven zonder afval, dat klinkt ook als zo'n absurd en onhaalbaar idee. En toch kan het, zegt Elise Elsacker. Plastic is een vreselijk product: het vervuilt en komt via de zee weer terecht in ons voedsel! Er zijn gelukkig heel wat biomarkten waar je je voedsel direct bij de producent kunt kopen. En in Brussel zijn heel wat winkels waar je je glazen potten en linnen tassen kunt vullen.

Roby Guns vroeg zich dan weer af hoe je je het gemakkelijkst kunt verplaatsen van Hoeilaart naar Brussel. Pendelen duurt ongelofelijk lang. De oplossing was een elektrische scooter, daarmee ben je gemakkelijk in Brussel op de helft van de tijd! En het is ook nog eens goedkoop: voor minder dan een eurocent kun je het ding opladen. En wat meer is: als meer mensen met de scooter zouden rijden zouden er enorm veel parkeerplaatsen vrijkomen. Beeld je in wat we met die ruimte zouden kunnen doen!

Moeten we bang zijn voor black-outs deze winter? Valt de elektriciteit uit? Frédéric Chomé geeft ons een alternatief. We kunnen de productiecapaciteit gemakkelijk verlagen door minder te verbruiken op piekmomenten. Dat kan zonder moeilijke technologie: door samen te werken, dezelfde dingen te doen op hetzelfde moment. De overheid kan hier informatie over geven, via een app,... Een geweldig idee om het verbruik te verlagen tijdens pieken is: sociaal doen en feesten. Want... wie niet thuis is verbruikt geen elektriciteit! Op de website www.citizensreserve.be kun je tips vinden om je energieverbruik gemakkelijk te spreiden.

En wat met onze Ring?

Kenny Verbeeck sloot de boeiende avond af door na te denken over ons eigen Ringland. De overheid wil de Brusselse Ring verbreden. Maar extra capaciteit zorgt voor extra verkeer. En voor we het weten staat de weg weer vol auto's. Kan het niet anders? Het Zoniënwoud wordt in vier stukken verdeeld door snelwegen. Kan dat niet onder de grond? Zo kunnen we het bos weer één maken. Er komt nieuwe ruimte voor andere soorten openbaar vervoer, en zo halen we auto's van de weg. En er komen nieuwe plaatsen om te wonen. Burgers zullen het initiatief moeten nemen, en daarom gaat Groen alle bestaande studies bundelen. Want overheden voelen zich niet verantwoordelijk, en zo blijven we te lang stilstaan.

Je merkt het, heel wat prikkelende ideeën over duurzaamheid, en over hoe we zelf gemakkelijker duurzamer kunnen leven.