Overijse bouwt te weinig sociale woningen

04 Maart 2015

De Vlaamse Overheid heeft in december 7 gemeenten op de vingers getikt omdat ze niet genoeg sociale woningen bouwen. Ook Overijse kreeg een rode kaart van Vlaanderen. Het gemeentebestuur wordt nu gedwongen om snel een engagement aan te gaan om op korte termijn te zorgen voor meer huizen. Het is een oud probleem: er zijn heel weinig sociale woningen in Overijse, en er zijn er al jaren geen bijgekomen. Amper 1,1% van de huizen zijn sociale huurwoningen, en daarmee is Overijse één van de slechtst presterende gemeenten in Vlaanderen. Ondertussen moeten mensen die willen huren eerst 942 dagen op een wachtlijst staan, volgens De Standaard. Toch jubelt het gemeentebestuur: binnenkort komen er 20 woningen bij aan de Drogenberg. De vreugde is nochtans misplaatst, want het is een druppel op een hete plaat. De Vlaamse regering besliste een aantal jaar geleden om het zogeheten 'Bindend Sociaal Objectief' in te voeren, om het aantal sociale woningen op te krikken. Voor elke gemeente werd toen vastgelegd hoeveel extra sociale huur- en koopwoningen er moeten komen. Overijse moet voor 2025 zorgen voor 214 nieuwe huurwoningen en 81 koopwoningen. Er is dus nog een grote achterstand in te halen, en voorlopig komen er geen nieuwe projecten aan.

Elke twee jaar bekijkt de Vlaamse Overheid de gerealiseerde vooruitgang. Daarbij stelden ze vast dat er in Overijse niets beweegt, en dat er ook geen verbetering zit aan te komen. Overijse moest daarom een plan van aanpak presenteren, maar kon de overheid niet overtuigen. Het oordeel is hard: de gemeente levert niet genoeg inspanningen om het Sociaal Objectief te halen.

Het gemeentebestuur wordt nu verplicht om overeenkomsten te sluiten met sociale huisvestingsmaatschappijen, zodat er binnen de drie jaar concrete plannen voor bouwprojecten zijn. Groen Overijse betreurt deze gênante situatie voor onze gemeente en pleit voor een ernstige en snelle aanpak van het probleem.