Groen dient klacht in tegen RUP Maleizen

22 Oktober 2014

Groen Overijse dient klacht in bij de gouverneur van Vlaams Brabant tegen een beslissing van de gemeenteraad. Recent keurde die een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) goed dat het centrum van Maleizen ingrijpend zou veranderen. Deze beslissing is volgens Groen echter op meerdere punten in strijd met de wet. Het Ruimtelijk Uitvoeringsplan Centrum Maleizen moet het mogelijk maken om 1 hectare landbouwgrond vol te bouwen. Het maakt de bouw van een congrescentrum, hotel, appartementen en een nieuw (tweede) dorpsplein met winkels mogelijk. Groen verzet zich al ruim een jaar tegen dit project, omdat we ervan overtuigd zijn dat het een negatieve impact zal hebben op Maleizen. Om de landbouwgrond vol te bouwen moesten overeenkomsten gesloten worden met privé-partners. Deze overeenkomst bevat volgens Groen onwettige elementen. De technische details zijn terug te vinden in de klacht die onderaan het artikel is bijgevoegd. De gemeenteraad besliste bovendien ook het leegstaande kantoorgebouw van AG Real Estate uit het RUP te halen. Aanvankelijk was het de bedoeling om dit gebouw om te bouwen tot een complex met 35 appartementen. Volgens AG Real Estate was hiervoor tijdig een overeenkomst met de gemeente ingediend, wat de plotse uitsluiting des te onbegrijpelijker maakt. Door de uitsluiting verandert de aard van het RUP, en blijft een stadskanker in Maleizen niet aangepakt.

Groen blijft zich ook inhoudelijk verzetten tegen het bouwproject in Maleizen. Onderaan dit artikel vindt u een link naar het oorspronkelijke artikel van eind 2013.

  • Een congrescentrum en hotel in Maleizen? Geen logische locatie. Dit bouwproject betekent extra verkeersoverlast. Die is er vandaag al genoeg.
  • Het RUP is volledig in strijd met de wens om Overijse landelijk en groen te houden. Het gemeentebestuur kiest voor verstening en verkeersoverlast.
  • Overijse wordt niet beter van het project, enkel de eigenaar van de grond verdient er geld mee.
  • Maleizen heeft al een dorpsplein dat kampt met leegstaande winkelpanden. Het is absurd om nog meer winkelruimte te voorzien. Er moet geen nieuw plein komen, het plein dat er al is moet aangepakt worden.
BIJLAGEN:
klacht_bij_gouverneur.pdf