Brabantse wouden, majestueus nationaal park
17 Juni 2023
"Eeuwenoude loofwouden, meanderende rivieren, een agrarisch landschap met ontelbare waardevolle holle wegen, de oudste bossen van Vlaanderen. Dit prachtig gebied MOET als nationaal park erkend worden." - Peter Lombaert, Groen Overijse schepen voor natuur en milieu
Het is zo ver, we hebben ons masterplan ingediend. We – van Halle over Brussel, de Druivenstreek, Leuven, het Hallerbos, het Meerdaalwoud en ons Zoniënwoud – we willen zo graag erkend worden als nationaal park.
Onze Brabantse wouden verdienen die erkenning dubbeldik en nog veel meer! Eeuwenoude loofwouden, meanderende rivieren, een agrarisch landschap met ontelbare waardevolle holle wegen, de oudste bossen van Vlaanderen. Dit prachtig gebied MOET als nationaal park erkend worden.
Zoniënwoud
Mijn liefde voor dit prachtig natuurgebied begon in het Zoniënwoud. Ik heb er uren in rondgefietst, uren in gespeeld met de scouts en uren in gewandeld. Ruim 20 jaar geleden mocht ik voor Ring-TV en TV Brussel een reeks over dat Zoniënwoud maken. Het werd een bijzonder lange en gevarieerde reeks van bijna honderd afleveringen over de rijkdom van dit woud: meer dan 20 vleermuizensoorten, een dode boom die in 1 vierkante meter tienduizenden kevertjes, wormen, insecten en nog veel meer leven herbergt, boommarters, een landschap dat sinds de laatste ijstijd niet door de mensen is mismeesterd (de dino’s liepen op dezelfde hellingen!). Honderden onderwerpen kwamen aan bod: kevers die enkel hier nog leven, zwammen, immense beuken en eiken, mensen die elke dag afval verzamelen om hun woud proper te houden, bronnen, abdijen en nog veel meer. Ik ontdekte toen ook dat veel mensen van dit immense bos houden. In die tijd begon al de strijd voor het nationaal park Brabantse wouden.
Masterplan
De voorbije jaren waren er meer dan 300 workshops om dit masterplan uit te werken. Met tientallen mensen is er keihard aan gewerkt en het resultaat mag er zijn! We proberen het kort samen te vatten.
De Brabantse Wouden, dat is meer dan 10.000 hectare waardevolle natuur: robuuste oeroude bossen, kronkelende rivieren, open velden, plateaulandschappen waar de mooiste holle wegen diep in het landschap snijden, de grootste waterbatterij van Vlaanderen met honderden bronnen, een gebied doordrongen van geschiedenis met erfgoed om je vingers van af te likken en verhalen bij de vleet, en met boeren die zorgen voor gezond voedsel én voor natuur.
Onze Brabantse wouden liggen verspreid. Met het nationaal park willen we onze grote bossen met elkaar verbinden, via rivieren die ruimte krijgen, via hagen en heggen, via dreven en bomenlinten, via graslanden en voedselbossen.
Op de website van de provincie Vlaams-Brabant kan je kijken naar een korte video. Zeker doen, want na anderhalve minuut ben je vast en zeker overtuigd dat ook jij graag mee wil helpen aan dit project.
Feestelijke herfst
Binnenkort komen er informatiemomenten. En dan is het afwachten tot de Vlaamse regering beslist! Dit najaar weten we of onze natuur erkend wordt als nationaal park. We dromen ervan dat het een bijzonder feestelijke herfst wordt.
Peter Lombaert, Groen Overijse schepen voor Natuur en milieu