‘Dementie en nu’ sessies in Overijse

24 Februari 2024

‘Dementie en nu’ sessies in Overijse

“De ‘Dementie-en-nu’-sessies werden ontworpen om de zorg draagbaar te maken en de goede relatie met de persoon met dementie te behouden.” – Myriam Vanderlinden

Liefst 65% van alle mensen met dementie wonen thuis, al dan niet samen met de mantelzorger. Het zorgen voor een persoon met dementie kan heel belastend zijn. Ook voor de persoon met dementie is het zeer ingrijpend. Het meest gekende symptoom is geheugenverlies, maar daarnaast kan ook de stemming, de persoonlijkheid en het gedrag veranderen.

Om mantelzorgers van personen met dementie te ondersteunen hebben het expertisecentrum dementie en de Alzheimer Liga de cursus ‘Dementie en (n)U’ – bestaande uit een pakket van 10 sessies - ontwikkeld. “De cursus werd speciaal ontworpen om de zorg draagbaar te maken en de goede relatie met de persoon met dementie te behouden”, aldus Myriam Vanderlinden - Groen schepen voor zorg, welzijn en sociaal beleid.

Dit programma zet in op de zelfzorg van de mantelzorger. Leren omgaan met de eigen gevoelens, meer inzicht krijgen in de dementie, maar ook mensen ontmoeten die je begrijpen en steunen. Wat komt o.a. aan bod in de cursus? Wat is de beleving van een persoon met dementie, hoe communiceren, hoe de thuisactiviteiten ondersteunen, hoe praten met hulpverleners.

Er start een wekelijks programma (1 avond per week) op maandag 11 maart en 9 daarop volgende maandagen en dit van 18u45 tot 21u45. Er wordt gewerkt met een vaste groep van 6 tot 8 personen, onder begeleiding van een ‘dementie en nu’ coach. De cursus gaat door in het wzc Mariëndal en is gratis voor Overijsenaren (de mantelzorger of de persoon met dementie).

Voor meer informatie/inschrijving: