Wordt de IJse de eerste Vlaamse rivier met een goede waterkwaliteit?
28 September 2024
“De IJse zou wel eens de eerste rivier van Vlaanderen kunnen worden die wél aan de normen voldoet. Maar dan moet er nog heel wat gebeuren.” – Peter Lombaert
Geen enkele Vlaamse rivier heeft een goede waterkwaliteit. Geen enkele. En dat is onaanvaardbaar. De IJse zou wel eens de eerste rivier van Vlaanderen kunnen worden die wél aan de normen voldoet. Maar dan moet er nog heel wat gebeuren.
Zo zijn er nog straten, zelfs wijken, zonder riolering. Er zijn vele tientallen huizen die een IBA (individuele Behandeling van Afvalwater) moeten installeren. Dit zijn afgelegen, vaak zonevreemde woningen die niet worden aangesloten op het rioleringsnet omdat dat veel duur is. Een klein lokaal zuiveringsstation is dan de oplossing. In Overijse waren de grote rioleringswerken prioritair. Als het van Team 3090 afhangt komen vanaf nu de IBA’s aan bod.
Regenwater mag niet meer in de riolen terechtkomen, want bij hevige regen spuiten overvolle riolen afvalwater in onze beken. Regenwater moet ter plaatse opgevangen worden in regenwaterputten, wadi’s en grachten, zodat het water kan insijpelen. Onze beken moeten uit hun betonnen oevers gehaald worden. Dat deden we al met de IJse en de Nellebeek. Beken die kunnen meanderen zuiveren het water, vertragen het water en zorgen er voor dat meer regenwater kan opgevangen worden en naar de grondwaterlagen doorsijpelt. De IJse laten we binnenkort weer meanderen in vijvers naast de Dreef. Brede straten in de Landenwijk zullen we ontharden. We versmallen straten, waardoor er ruimte komt voor bredere voetpaden, bomen en wadi’s om regenwater op te vangen.
Door de klimaatopwarming krijgen we meer intense regenbuien. Het gevaar is dat onze goede landbouwgrond van de steile hellingen afspoelt en in onze beken terechtkomt. Vooral aan het Bisdom zijn al tonnen aarde naar beneden gespoeld. Daar gaan we in 2025 anti-erosie-maatregelen nemen.